Over Claudia

Claudia Ruigendijk (1980) is journalist, redacteur, vertaler, schrijfcoach en trainer. Ze studeerde Taal en Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude) en specialiseerde zich met de masteropleidingen Discourse and Argumentation Studies en Tekst en Communicatie in bedrijfscommunicatie, journalistiek, argumentatietheorie en retorica.

 

Journalist

Op dit moment interviewt en schrijft Claudia over kunst en cultuur voor de Nederlandse VOGUE. Hiervoor schreef ze o.a. voor Het Parool (Kunstbijlage) en had ze een zomercolumn over argumentatie en drogredenen op nu.nl. Samen met de Torpedo Reporters maakte ze verschillende bladen, waaronder het eenmalig verschenen magazine Geert, de glossy met een zachte ‘g’.

 

Redacteur en vertaler

Claudia schrijft, redigeert en vertaalt (EN-NL / NL-EN) ook teksten in opdracht van bedrijven, overheden,  particulieren en stichtingen. Van webteksten tot brochures, van beleidsteksten tot persberichten, van nieuwsberichten tot subsidieaanvragen. Onder haar eigen naam, of als ghostwriter/editor.

 

Coach en trainer

Daarnaast coacht en traint Claudia werknemers en particulieren in het (beter) schrijven van teksten. Zo geeft ze cursussen beleidsteksten schrijven aan medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, en leert ze wetenschappers hoe zij hun onderzoek kunnen presenteren aan een breed publiek. Ook leert ze juristen schrijven in heldere taal, en traint ze medewerkers van verschillende verzekeringsmaatschappijen in het schrijven van klantgerichte brieven op B1-niveau.

Hiervoor was ze als docent verbonden aan de universiteit van Amsterdam, waar ze een aantal jaar colleges Academisch schrijven, Debatteren en het Schrijven van recensies verzorgde. Ook gaf ze de cursus Introduction to Argumentation aan studenten van University College Utrecht, en trainde ze voor de Argumentenfabriek.

 

Opdrachtgevers

Claudia werkt(e) onder andere voor: Aidsfonds, Martine Brand / Brand Illustrations, Cosmopolitan, Ecoreno B.V., ICCO Corporation, Live on Demand, De Luistervinken, De Nieuwsmakers, nu.nl, Over Taal, Runner’s World, Taalcentrum-VU, Universiteit van Amsterdam, University College Utrecht, VARAgids, VOGUE, Volkskrant Banen, en vele anderen – om privacyredenen mag zij niet alle namen van opdrachtgevers prijsgeven.

 

Samenwerkingen

Claudia werkt voor een deel van haar opdrachten samen met het Taalcentrum-VU, De Nieuwsmakers, VOGUE Nederland en De Luistervinken.

 

Meer weten of een offerte aanvragen? Neem dan contact met mij op.