Kleinkunst

Verschenen in Vogue, juni 2014

Drie jaar geleden organiseerde Julia van der Meer (24) een expositie in haar woonkamer. Kort daarop stond haar Mini Galerie op grote beurzen als de Affordable Art Fair, RAW Art Fair en de Kunstrai. Deze maand opent de jongste galeriehoudster van Nederland haar eigen galerie in de hoofdstad. 

Hoe begin je als 21-jarig meisje een eigen galerie?

‘Ik woonde met een huisgenoot in een piepklein appartement, hartje Amsterdam. Toen zij vertrok voelde het alsof ik zeeën van ruimte had – zonde om niets mee doen. Dus vroeg ik een paar bevriende kunstenaars of ze in mijn woonkamer wilden exposeren. Eenmalig, dacht ik. Ik pakte het serieus aan, met flyers, blogs, een persbericht. En mensen vonden het leuk: kunst niet duurder dan honderd euro, gewoon bij iemand thuis. Het balletje ging rollen: Affordable Art Fair bood me een stand aan op de volgende beurs. De Mini Galerie was geboren.’

Hoe baan je je als curator een weg door het enorme aanbod?

‘Ik hou van vernieuwende werken; jong, fris, met een grafisch accent. Zoals Graphic Surgery, Jeroen Erosie en Louis Reith. Contemporary urban art, als ik het een naam moet geven. De keuze maak ik vooral intuïtief – ik kom ze tegen op openingen, blogs of via andere kunstenaars. Zo heb ik in drie jaar tijd een vaste kring van makers en kopers opgebouwd, die steeds groter wordt.’

Wat staat ons te wachten in je Mini Galerie?

‘Een gezellig, voormalig winkelpand waar je even naar binnen loopt als je in de buurt bent. Zonder galeriehouder waar je de zenuwen van krijgt. De galerie is een stuk groter dan mijn oude woonkamer. De naam nog hetzelfde; die is een knipoog naar hoe het allemaal begon. De kunst is betaalbaar, de plek laagdrempelig, licht, met veel groene planten. En grote witte muren, dat wel. Daar ben ik dan weer conservatief in.’

Mini Galerie, Kinkerstraat 12a, Amsterdam, minigalerie.nl