Sera of London: ‘Ik ben een kunstenaar’

Verschenen in Vogue, oktober 2013

Interieurontwerpster slash bohemienne Sera of London reist de wereld over op zoek naar de mooiste decoraties om huizen van sterren als Kate Moss en Courtney Love mee in te richten. En haar eigen Londense huis, Chocolate Towers.

Als haar huis in brand vliegt, zou ze geen seconde twijfelen over wat ze meeneemt: de collectie vintage pauwenstoelen. De Britse Sera Hersham-Loftus (50), alias Sera of London, is gehecht aan haar unieke vondsten. ‘Ik reed in een taxi langs een stalletje met tweedehandsspullen in Islington, waar de stoelen buiten stonden. Tien minuten later lagen ze in de kofferbak.’

Zo is Sera: als iets moois ziet, dan wil ze het hebben. Is het niet voor haarzelf, dan wel voor haar klanten. En dat moois kan werkelijk van alles zijn: antieke trouwjurk of wc-pot, handgewoven Marokkaans tapijt of gordijn met Aziatische print. Wekelijks struint ze haar favoriete antiekmarkten af: Alfie’s MarketPortobello Road. Oude oosterse draperieën en beelden koopt ze bij Opium aan Kings Road, of liever nog in het land van herkomst: ‘Ik ben net terug uit de Sahara met een nieuwe verzameling prachtige, handbewerkte stoffen.’

Set voor fashion shoots

Chocolate Towers heet haar thuis in de chique wijk St John’s Wood . ‘Het lijkt me heerlijk om in een toren te wonen en ik ben dol op donkerbruine verf, kleding en chocola!’ Het huis is haar canvas; de plek waar ze ideeën de vrije loop laat en nieuwe ontwerpen uitprobeert, elke dag weer. Maar een aantal ingrediënten keert altijd terug: antieke en vintage meubelstukken, Oosterse, Afrikaanse en Victoriaanse stoffen, ruwe houtsoorten, warm licht en grote kamerplanten. Daarmee creëert Sera continu haar eigen droominterieur, en dat van fotografen als Mert & Marcus, Ellen von Unwerth en Nick Knight, die Chocolate Towers regelmatig afhuren voor grote modereportages in de Italiaanse en Franse Vogue.

Balletwereld

Sera’s kamers hebben de sfeer van een verleidelijk boudoir, met romantische wall make-up en signature stukken zoals de Foxy Cushions en de Rude Lampshades – haar beroemde korsetlampen. Shabby chic met een vleugje rock-’n roll, want ze ziet haar huis het liefst vol vrolijke mensen, die met hun blote voeten op haar vintage-patchwork Chesterfieldbank hangen omdat ze zich thuis voelen. Ze lacht: ‘I’m really just an old hippie’.

Altijd geweest ook – als tienermeisje ging ze volledig haar eigen gang, ze werd geschorst van school en feestte erop los. Thuis deed ze niets liever dan haar kamer alsmaar opnieuw inrichten. Rebelleren, feestvieren en nieuwe sferen creëren: ze vormen de rode draad door Sera’s leven.

Eerst werkte ze als model voor het Italiaanse merk Fiorucci en op haar achttiende vluchtte ze naar Israël – Weg van een geobsedeerd vriendje’. In de kibboets werd ze stapelverliefd op de directeur van het Israëlisch Ballet. En voor ze het wist, bouwde ze daar de decors én maakte de kostuums. Eenmaal terug in Londen, twee jaar later, kon ze aan de slag als ontwerper voor Sadler’s Wells Theatre, en rolde zo de art film-wereld in. Toen ze kort daarop de sierlijke korsetlamp ontwierp, weidde Vogue UK een reportage aan haar.

Van Yoko tot Kate

Vanaf dat moment stond de telefoon roodgloeiend: Yoko Ono, Patsy Kensit en Twiggy huurden Sera in, en later ook Kate Moss, Courtney Love, Sadie Frost en Rachel Stevens. Stuk voor stuk mensen in haar straatje: vrij van geest, met diezelfde hippie-feel. ‘Dat moet ook wel. Ik ben geen ontwerper die precies doet wat de klant wil. Ik doe de dingen op mijn manier. Ik ben een kunstenaar. Zelfs een gescheurde jurk kan me inspireren tot het ontwerp van een kamer.’

Hoewel haar Londense huis al jaren dienst doet als het ideale toevluchtsoord, droomt Sera de laatste tijd van een nieuw huis: ‘Ik heb carrière gemaakt, mijn drie kinderen zijn uitgevlogen. Ik en mijn vriend – a musician – zijn toe aan een plek die meer rust uitstraalt. Hoe en wanneer, geen idee. In ieder geval in Londen, I love London! Maar ik wil ook de wereld rondreizen, alles ontdekken, overal heen.’ Dan, met een bescheiden lach: ‘Een ding weet ik zeker, ik zal altijd blijven dagdromen.

seraoflondon.com