Coup tegen bestuur van Jaap Edenbaan

Verschenen in Het Parool, 22 september 2012

De ondernemers op de Jaap Edenbaan willen het huidige bestuur weg hebben. Gisteren dienden zij een aanvraag bij de gemeente in om de ijsbaan te mogen overnemen.

Het rommelt al jaren tussen het ijsbaanbestuur en de ondernemers op de Jaap Edenbaan. Het bestuur wil de ondernemingen op de ijsbaan in eigen hand nemen om zo meer winst te genereren. Meer winst is een eis van de gemeente, die de ijsbaan voor ruim 1,3 miljoen euro subsidie moet uittrekken.

Vorig jaar zegde het bestuur het contract met Duosport op. De schaatsschool wordt vanaf volgend seizoen aanbesteed. Ook restaurant De Skeeve Skaes gaat een onzekere toekomst tegemoet. Het gerechtshof besliste vorig jaar dat de ijsbaan ook dit huurcontract mag opzeggen. Eigenaar Jac Hoeve ging in cassatie bij de Hoge Raad en is nog in afwachting van de uitspraak.

Hoeve: ‘De ijsbaan heeft haar succes vooral aan de ondernemers te danken: wij doen al het werk. Als het bestuur alles overneemt, blijf er niets van de Jaap Edenbaan over.’ Duosport, De Skeeve Skaes en schaatswinkel Waterman Sport hebben daarom een bv opgericht, JEBAAN, en deden gisteren zelf een gooi naar de exploitatiesubsidie en -vergunning. De bv hoopt nog voor het einde van het jaar een reactie van de gemeente te krijgen.

Arent van Wassenaer, advocaat van Hoeve en verantwoordelijk voor de juridische kant van de subsidieaanvraag, heeft er het volste vertrouwen in. ‘De gemeente kan de komende jaren ruim 40 procent besparen. In ons plan zijn de overheadkosten veel lager, omdat onder meer de huidige bestuurslaag komt te vervallen.’ Verder denkt JEBAAN bv zelf meer geld te kunnen inbrengen door het organiseren van educatietrajecten en zomeractiviteiten.

De relatie tussen de gemeente en het huidige ijsbaanbestuur, waarin een stadsdeelbestuurder zit, zou de plannen alleen nog kunnen dwarsbomen. Van Wassenaer: ‘Er spelen ongetwijfeld politieke belangen mee. Maar als de gemeente onze aanvraag niet in overweging neemt, is dat in strijd met het Europees recht. En als de aanvraag zonder geldige reden wordt afgewezen, zullen wij in beroep gaan.’