Herfstsalade met shiitakes, gemengde noten en yoghurttruffeldressing

Ook als het buiten koud is, heb ik soms heel veel zin in salade. Maar dan liefst wel een beetje een machtige, winterse salade. Bijvoorbeeld met peulvruchten, stukjes rundvlees of champignons. Of met bonen en spekjes. Want eten hoeft niet altijd warm te zijn. En een salade niet per se licht en zomers.

Op mijn vrije dagen, of op vrije momenten op mijn werkdagen, blader ik het liefst door mijn inmiddels enorme stapel kookboeken. Niet omdat ik er zo nodig iets uit wil maken, maar om inspiratie op te doen. Natuurlijk kom ik dan regelmatig dingen tegen waar het water me van in de mond loopt. Die schrijf ik dan meteen op in mijn digitale kookschrift, dat ik er bijpak als ik niet weet wat ik vanavond moet koken. En zo kwam ook het recept voor deze herfstsalade daarin terecht.

Maar zo blij als ik ben met het kookboek waarin ik het vond (mijn nieuwste aanwinst Home Made), zo eigenwijs ben ik als het op recepten aankomt. Want zelfs die van de grootste topchefs volg ik niet klakkeloos op. Misschien omdat ik dan kan zeggen dat ik ze toch een beetje zelf heb bedacht. Dat vind ik leuk. Al lieg ik nooit over de bron. Nee, zo ben ik niet. Dat is de journalist in mij. En mijn ontzag voor de koks die mij inspireren.

Toch moet ook Yvette van Boven eraan geloven: ik als amateurkok geef zomaar zonder schaamte mijn eigen draai aan haar recepten. Al kan zij dat vast waarderen. Dus paste ik haar herfstsalade met hazelnoten en gebakken paddenstoelen een beetje aan. Waar zij walnootolie gebruikt, gebruikte ik truffelolie. Ik weet het, het is een kleine aanpassing, maar met een groots effect. En als je van de smaak van truffels houdt, dan denk ik dat je mijn versie ook heel lekker zult vinden. Ook maakte ik er deze keer lekkere broodjes bij, met wat restjes roquefort van de bloemkoolsoep van gisteren.

 

De ingrediënten voor twee personen

 • 200 gram verse spinazie
 • 200 gram shiitakes, in grove stukken gesneden
 • 150 gram noten (ik gebruikte hazelnoten, walnoten en pijnboompitten)
 • een stuk of 6 artisjokharten
 • 3 bosuitjes, fijngesneden
 • het sap van een halve citroen

En voor de dressing

 • 2 eetlepels Griekse yoghurt
 • een flinke scheut truffelolie (even proeven, er kan altijd meer bij!)
 • 1 flinke theelepel honing
 • 2 theelepels wittewijnazijn
 • versgemalen zwarte peper

De bereiding

Was de spinazie en laat de blaadjes uitlekken in een vergiet. Verhit een koekenpan en brand daarin de noten tot ze een beetje bruin worden (doe de pijnboompitten er op het laatst bij, want die verbranden snel). Laat de nootjes afkoelen op een bord. Laat de artisjokharten uitlekken, snijd ze in vieren en doe ze in een slakom. Doe de bosuitjes erbij. Doe in de koekenpan een scheut (olijf)olie en laat die goed heet worden (anders zuigen de champignons de olie direct op). Bak de shiitakes een paar minuutjes op hoog vuur totdat ze geslonken zijn en een beetje glimmen. Laat ze afkoelen en doe ze bij de artisjokken en bosuitjes. Verhit ondertussen nog een koekenpan met een scheutje (olijf)olie. Bak de spinazie in delen daarin heel kort aan, tot de blaadjes een klein beetje slinken (20 seconden per lichting is meestal wel genoeg) en doe ze in de slakom. Knijp hier de citroen over uit (houd je hand eronder om de pitjes op te vangen). De salade is nu klaar. De dressing dan. Meng daarvoor alle ingrediënten in een kommetje (als je de dressing te dik vindt, kun je er een scheutje water aan toevoegen) en giet de dressing over de salade. Strooi er versgemalen zwarte peper overheen. Ja, inderdaad, dit alles duurt bij elkaar hooguit een kwartier.

Tip

Lekker dus met stukjes knoflook-blauwekaasbrood uit de oven. Snijd daarvoor een stokbrood in plakjes, pers een teen knoflook uit en meng die met olijfolie. Besprenkel de broodjes met de knoflookolie en wat afgebrokkelde blauwe kaas en bak ze in de onder de grill tot ze bruin en knapperig zijn.