Bloemkoolsoep met bleekselderij, roquefort en uitgebakken spekjes

Zodra het buiten kouder wordt dan 15 graden, krijg ik spontaan zin in stevige Hollandse pot. De natuur schijnt mij daar een beetje in te helpen: mijn lichaam voelt dat de winter eraan komt en vindt dan dat er bij mij maar beter ook wat aan kan komen. Anders krijg ik het straks nog koud.

Toch nam ik deze week een loopje met de traditionele Hollandse combi van aardappelen, groente, vlees. Want gekookte aardappelen vind ik eigenlijk gewoon niet lekker. Ze smaken namelijk nergens naar. Groente kun je nog opleuken met een sausje, maar dan wordt het wel weer erg Sonja Bakker. En stamppotten komen me na een dag of twee mijn neus uit.

Vandaar dat ik van de ingrediënten van een Hollandse pot liever andere dingen maak. Soep bijvoorbeeld. Want om een of andere reden denk ik dat je daar meer mee kunt variëren dan met stamppot, hoewel het in wezen natuurlijk op hetzelfde neerkomt. Al is soep een stuk praktischer dan stamppot: het eet makkelijker weg, je kunt er – als je er genoeg van maakt – zo drie dagen van eten, je kunt het makkelijk opwarmen en je hebt er bijna geen afwas aan. Wat wil een mens nog meer.

En ja, van de basisingrediënten voor een stamppot kun je prima soep maken. Bloemkoolsoep bijvoorbeeld. Heerlijk met wat bosuitjes, spekjes en geraspte Parmezaanse kaas (ja, da’s Italiaans) erover, zoals mijn vriendin/fantastische kokkin Hiske ‘m ooit voor mij maakte. Die variant aap ik nu alleen al een paar jaar na, dus vond ik dat het tijd was voor iets nieuws. Als je er Parmezaanse kaas doorheen kunt doen, dan kan een andere kaas natuurlijk ook. Blauwe kaas bijvoorbeeld. En dat is weer zo lekker met bleekselderij (dat at ik ooit op een verjaardag: stengels bleekselderij met blauwekaasdip, niet te versmaden). Dat werd ‘m dan: bloemkoolsoep met bleekselderij en roquefort. En spekjes natuurlijk, voor dat echte Hollandsepottintje.

 

De ingrediënten voor vier personen (of twee, die hier dan twee dagen van kunnen eten)

  • 2 bloemkolen
  • 2 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 30 gram roomboter
  • 150 tot 200 gram roquefort of een andere blauwe kaas (de hoeveelheid hangt af van hoe pittig je je soep wilt. Gewoon even proeven tussendoor, dan weet je het meteen)
  • 0,5 liter volle melk (sommige mensen gebruiken liever slagroom, maar daar wordt de soep wel zwaarder van. En van melk wordt de soep ook lekker romig, maar blijft die wat luchtiger)
  • 2 liter water of groentebouillon, of minder als je van heel dikke soep houdt, of meer als je van dunnere soep houdt. (Ik gebruik graag biologische bouillon van de natuurwinkel, omdat daar geen E-nummers inzitten en ik mezelf heb wijsgemaakt dat die daarom gezonder is. Maar ik weet niet of dat waar is. Wees sowieso een beetje zuinig met de bouillon, want de kaas en spekjes maken de soep al vrij zout)
  • 2 theelepels maïzena
  • eventueel: een grote aardappel (dan wordt de soep wat machtiger. Ik maak ‘m zelf eigenlijk altijd zonder, want ik eet er ook al brood bij)
  • 300 gram gerookt spek, in blokjes (ik gebruik hiervoor gerookt spek aan één stuk. Dan kan ik er iets grotere blokjes van snijden die van buiten lekker knapperig worden als je ze bakt en van binnen lekker zacht blijven. Trouwens, als je echt geen (varkens)vlees eet, kun je deze soep ook prima eten zonder spek)

De bereiding

Laat de boter smelten in de soeppan en snijd de ui en bleekselderij fijn. Doe deze in de pan en laat een paar minuten smoren, tot ze gaan ‘zweten’. Snijd de bloemkool in roosjes en was ze goed af onder de kraan. Kook ondertussen 2 liter water en voeg hier een schepje of een klontje groentebouillon aan toe. Giet de bouillon en de melk in de pan en voeg dan de bloemkool toe. Laat dit doorkoken tot de bloemkool zacht is (ongeveer 20 minuten). Pureer de soep met een staafmixer glad. Maak dan een papje van de maïzena met wat water of een restje melk en roer dit door de soep tot deze wat indikt. Zet dan een koekenpan op het vuur en laat die goed heet worden. Snijd ondertussen het spek in blokjes en bak die in de koekenpan op hoog vuur bruin. Voeg in de tussentijd de roquefort aan de soep toe en roer even door totdat de kaas gesmolten is. Laat de spekjes uitlekken op wat keukenpapier en doe ze in de soep. Eet smakelijk!

Tip

Serveer de soep met stukjes knoflookbrood met blauwe kaas uit de oven. Snijd daarvoor een stokbrood in plakjes, pers een teen knoflook uit en meng die met olijfolie. Besprenkel de broodjes met de knoflookolie, plus een restje blauwe kaas en bak ze in de onder de grill tot ze bruin en knapperig zijn.