Drogreden van de maand (1)

Verschenen op torpedomagazine.nl, 2 oktober 2011

Iedereen begaat wel eens een drogreden. Maar dat maakt het niet minder leuk om mensen erop te betrappen. Daarom signaleert Claudia Ruigendijk elke laatste zondag van de maand een drogreden in de media. Deze maand: een boerka dragen is net zoiets als naaktlopen.

Ons tolerante landje is zo tolerant niet meer: vrouwen die op straat een boerka aan durven trekken, krijgen binnenkort een boete opgelegd van maximaal 380 euro. Als de Raad van State het wetsvoorstel van minister Donner goedkeurt dan. Maar dat zit er dik in, als we de minister mogen geloven. Het dragen van kleding die het gelaat geheel of vrijwel geheel bedekt past volgens hem namelijk niet in de open Nederlandse samenleving, die uitgaat van de gelijkwaardigheid van man en vrouw. En een boerka is nu net zo’n typisch vrouwending.

Vrijheid

Waarom een verbod invoeren dat slechts een handvol vrouwen treft, vragen tegenstanders zich af. Want laten we wel wezen: hoe vaak komt u op straat een boerka tegen? Maar nee, het CDA laat zich niet van de wijs brengen door dit soort praatjes. ‘Gelaatsbedekkende kleding maakt communicatie moeilijk’, zegt hun woordvoeder in de Volkskrant. Waarheid als een koe. Maar hoe zit het dan met godsdienstvrijheid? Ook hierop heeft hij een antwoord klaar: ‘Vrijheid van godsdienst is een heel groot goed in Nederland, maar nooit onbegrensd.’

Naakt

Argumenten te over. Al heeft Donner die helemaal niet nodig. Volgens hem is een boerkaverbod namelijk niet meer dan logisch: ‘Iedereen mag gekleed gaan zoals die dat zelf wil, maar met een volledig bedekt gelaat, dat is iets waarvan je zegt dat past niet in ons maatschappelijk verkeer. Net zoals dat we bepaalde normen stellen dat we niet geheel ontkleed over straat gaan’, zo laat minister Donner in een reactie aan NOS weten. En daar is ie dan: de drogreden van de verkeerde vergelijking. Want een vrouw in een boerka is niet hetzelfde als een vrouw zonder kleren. Sterker nog: ze is het tegenovergestelde. Het behoeft eigenlijk geen uitleg.

Carnaval

Toch hoeven boerkadragende vrouwen zich voorlopig niet al teveel zorgen te maken: in het vliegtuig en op luchthavens mag de boerka in ieder geval al aanblijven. Anders moeten vrouwen die op doorreis zijn zich steeds omkleden. Dat zou natuurlijk van de zotte zijn. Ook is tijdens carnaval en Sinterklaas gelaatsbedekkende kleding gewoon toegestaan. De boerkadraagster krijgt bovenop zorgeloze vliegvakanties dus ook nog eens vijf dagen vrij spel. En krijgen ze op een van de overige 360 dagen toch een boete, dan hoeven ze die waarschijnlijk niet uit eigen zak te betalen: Rachid Nekkaz, een Franse zakenman, heeft een fonds opgericht waarmee hij nu al de boetes van boerkadragende vrouwen in Frankrijk en België betaalt. Nu maar bidden dat hij net zo begaan is met die in ons land.