Dichtgeschroeide tonijnsteak met wasabimayonaise

Op sommige dagen voel ik me heel erg rijk. Meestal heb ik dan een grote klus binnengehaald, of hebben mijn opdrachtgevers allemaal tegelijk geld overgemaakt op mijn bankrekening. Dat vier ik dan altijd even, door mezelf een cadeautje te geven. Dat kunnen veel te dure laarzen zijn, of dat ene mooie colbert dat ik helemaal niet nodig heb. Of een kookboek dat ik al heel lang wilde hebben, omdat ik nu eenmaal kookboeken spaar. Maar deze keer vierde ik het met voedsel van net iets boven mijn stand: verse tonijn van de visboer.

Daar moest natuurlijk wel iets bij, want is het wel een beetje karig. En ik niet zo van de duurrestaurantpresentatie van eten: een stukje tonijn van 1 vierkante centimeter vult gewoon niet. Bovendien, als iets lekker is, wil ik er meer dan één hap van kunnen nemen. Dus kocht ik de grootste tonijnsteaks die ze hadden. Ze waren ruim 8 euro per stuk. Slik. Maar ik vergaf mezelf onmiddellijk. Ik had immers iets te vieren. En het moest een chique bedoening worden op mijn bord. Iets met een Aziatisch tintje, had ik zo bedacht.

Ik ben bijvoorbeeld dol op sushi. Mijn vriendin Mirjam ook. Zij nodigt mij dan ook zo’n twee keer per jaar uit om haar eigengemaakte sushi aan mij te presenteren. Op dat soort eetafspraken kom ik zeker een paar uur te vroeg, omdat ik elke keer weer met eigen ogen wil zien hoeveel werk dat is. Op een of andere manier smaakt het dan lekkerder. Maar zelf ben ik toch meer van eten dat sneller klaar is, dus zelf sushi maken gaat mij vooralsnog iets te ver. Bovendien, ik kan die tonijn ook gewoon rauw op mijn bord gooien met een sausje en wat groenten erbij. Hetzelfde idee en een stuk praktischer. Al vind ik warme tonijn ook heel lekker, mits niet te lang gebakken. Anders wordt het net overgare kip: droog, taai, bah. Dat werd heel kort grillen dus, zodat ie net even dichtschroeit maar van binnen nog rauw is. Met dat sausje-in-Japanse-stijl erbij en natuurlijk lekkere Aziatische groenten en witte rijst.

Ooit bestelde ik een broodje verse tonijn bij Small World in Amsterdam, een heel leuk, piepklein, altijd druk delicatessenzaakje in Amsterdam. Daar zat wasabi-mayonaise op. Yum! Dat ging ik ook maken, maar natuurlijk niet met mayonaise uit een pot. Het is eigenlijk onzin dat ze dat verkopen. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen tien keer lekkerder, maar ook nog eens ontzettend eenvoudig om te maken. Wel zou ik hiervoor mijn klassieke mayonaiserecept met wittewijnazijn, mosterd en zonnebloemolie aanpassen: het moest Asian style mayo worden. Hieronder mijn recept voor deze mayo, plus de ingrediënten voor een overheerlijk Aziatisch bijgerecht dat mijn grote liefde Piet mij ooit voorschotelde, in de tijd dat hij dacht dat hij nog indruk op mij moest maken.

 

De ingrediënten voor wasabimayonaise

 • 1 eidooier
 • 2 eetlepels rijstazijn
 • 1 eetlepel Japanse sojasaus
 • 1 eetlepel wasabi (of meer, als je dat branderige gevoel in je neus heel lekker vindt of minder als je daar totaal niet van houdt)
 • een scheutje sesamolie
 • 100 ml arachideolie (pindaolie)

De bereiding

Doe de eidooier, azijn, sojasaus en wasabi in een kom of grote beker (er moet een staafmixer inpassen). Meng de ingrediënten met de staafmixer tot een glad sausje. Zet de staafmixer op de laagste stand en voeg druppelsgewijs de arachideolie toe, tot de mayonaise indikt. Stop met bijschenken en mixen als de mayonaise de goede dikte heeft (voor op een tonijnsteak vind ik zelf iets dunnere mayonaise beter passen). Proef de mayonaise en voeg eventueel nog een scheutje sojasaus of een beetje wasabi toe. Doe de mayonaise in een leuk kommetje en zet ‘m tot gebruik afgedekt in de koelkast.

De ingrediënten voor het bijgerecht: lauwwarme salade van prei en sugarsnaps met witte rijst, voor 2 personen

 • 2 grote, verse tonijnsteaks
 • 1 handje geroosterde sesamzaadjes (koop die niet in een gewone supermarkt: daar zijn ze veel te duur. Bij een Turk, Iraniër of Marokkaan koop je een hele zak voor 2 euro)
 • 1 prei
 • 200 gram sugarsnaps (peultjes zijn hier ook lekker bij, maar sugar snaps zijn wat knapperiger. Daarom gaat daar mijn voorkeur naar uit)
 • 2 eetlepels gembersiroop (gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt, in het schap met Aziatische spullen)
 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • 3 eetlepels arachideolie
 • 150 gram witte rijst (ik neem altijd pandanrijst, omdat die lekker plakkerig is, maar andere rijst kan natuurlijk ook. Of mie, is ook lekker)

De bereiding van het bijgerecht

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe dit eerst, want rijst kun je als ie klaar is nog zeker een kwartier afgedekt op het fornuis laten staan, en de rest is echt heel snel klaar. Haal daarna de tonijnsteaks uit de folie en vet ze in met arachideolie. Laat ze rustig op kamertemperatuur komen. Was de prei en snijd ‘m in dunne ringen. Was de sugarsnaps en snijd de kontjes eraf. Zet een pan met kokend water op het vuur en blancheer de sugar snaps daarin 2 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet. Zet ondertussen een grillpan op het vuur, zodat die alvast goed heet kan worden. Vul de andere pan opnieuw met kokend water en doe de prei erin. Blancheer voor 30 seconden (niet langer, anders wordt de prei slap!), giet af en doe samen met de sugarsnaps in een slakom en laat afkoelen. Pers een teen knoflook uit en meng die met 2 eetlepels arachideolie en de gembersiroop. Giet de dressing over de groenten en hussel ze door elkaar. Doe de tonijnsteaks in de grillpan. Zeg hardop: ‘Ik ben lekkere tonijnsteaks aan het grillen’ en draai ze om. Zeg datzelfde nog eens, haal de tonijnsteaks uit de pan en leg ze op een bord. Strooi er wat geroosterde sesamzaadjes overheen en kwak er een flinke dot wasabimayonaise naast (of zet dat leuke kommetje waar de mayonaise in zit gewoon op tafel). Vul het bord verder op met witte rijst en de salade.