De Skeeve Skaes voorlopig niet weg

Verschenen in het Parool, 22 juli 2011

Café De Skeeve Skaes op de Jaap Edenbaan blijft nog zeker twee jaar open. Eigenaar Jac Hoeve heeft de rechtszaak die het ijsbaanbestuur tegen hem aanspande, niet definitief verloren. Hij gaat in hoger beroep.

Op 5 juli 2011 oordeelde het gerechtshof dat het bestuur van de Jaap Edenbaan het huurcontract van exploitant Jac Hoeve van De Skeeve Skaes mag opzeggen. Het bestuur zou overtuigend hebben aangetoond dat het de horecagelegenheid dringend heeft voor eigen gebruik.

Het ijsbaanbestuur wil het café-restaurant zelf gaan exploiteren om de Jaap Edenbaan weer rendabel te maken en startte drie jaar terug een procedure om Hoeve zijn zaak uit te werken. Vorig jaar oordeelde de kantonrechter nog dat het bestuur de zaak verloren had. Daarop volgde het hoger beroep dat positief uitpakte voor het ijsbaanbestuur.

Hoeve verzocht het Hof direct hierna om alvast in cassatie te gaan. Arent van Wassenaer, advocaat van Hoeve: “Dat was spannend. Normaal gesproken beslist het Hof eerst over de verhuiskostenvergoeding. Daarna is de uitspraak definitief en kun je eventueel in beroep. Maar het leek het Hof in dit geval beter om daarvóór te laten beoordelen of het recht correct is toegepast.”

Nu is het aan de hoogste rechter om te bepalen of Hoeve toch in zijn zaak mag blijven. Hoeve: “De Hoge Raad beslist pas over twee jaar, dus voorlopig zit ik goed. En ik heb weer hoop. De strijd gaat nu pas echt beginnen!”