Purechocoladetaart met zeezout en rozemarijn

Zondag was het tijd voor taart. Ik was jarig en op de koop toe kreeg ik mijn schoonouders op bezoek. Maar ik bak nooit taart. Ik houd er niet zo van. Ze zijn me te zoet. Maar mijn schoonmoeder is er dol op. Dus moest ik toch aan geloven: het moment was aangebroken voor mijn eerste zelfgebakken taart.

Al een tijdje lagen er twee repen Lindt-chocolade (de beste die er is, en gewoon in Nederland te bestellen via het wereldwijde web) met 99% cacao te verpieteren in de koelkast. Die zijn namelijk weer net iets te bitter om zo uit de hand te eten. Perfect om chocoladetaart van te maken, dat wel. Maar ik zag mezelf het hoopje in elkaar gezakte ellende al uit de oven trekken. Thank God voor kookboeken, want in Goede Smaak vond ik direct een recept waar iedere kneus mee uit de voeten kan. Nodig: chocola, boter, suiker, eieren, bloem, een bakvorm en een oven. De eerste vijf dingen meng je door elkaar en doe je in de bakvorm die je vervolgens in de oven zet. Klaar.

Dat was dan weer mijn amateurkok-eer te na. Het moest tenslotte de lekkerste chocoladetaart worden die mijn schoonmoeder ooit gegeten had. En dat kon nooit zo simpel zijn. Ze groeide op in een banketbakkersfamilie. Perfectie, dat is dus waar zij naar zoekt in taart. Zo bakte ze onlangs haar 432ste citroentaart, gewoon om te kijken of die misschien nog lekkerder was dan de 431 citroentaarten die zij daarvoor had gemaakt. Zelfgeklopte slagroom bij mijn baksel dus maar? Saai. Serveren met frambozen en een takje munt dan maar? Iets te cliché.

Waren mijn ideeën bijna op, dwaalden mijn gedachten ineens af naar de bonbons van Unlimited Delicious die ik ooit had mogen proeven. Daar hadden ze werkelijk de gekste dingen in gestopt: peperbessen, citroengras, sambal. Die met zeezout en rozemarijn vond ik het allerlekkerst. Origineel, een beetje vreemd, erg lekker én niet te zoet. Dat zou mijn taart ook worden. Nou ja, soort van origineel dan.

Dus mengde ik de vijf basisingrediënten door elkaar, goot ze in de bakvorm en likte de lepel waarmee ik geroerd had grondig af. Even dacht ik terug aan vroeger, toen ik en mijn moeder samen cake bakten en ik van haar met mijn vinger de restjes beslag uit de mengkom mocht schrapen. Een gelukzalig moment. Ik strooide een handje rozemarijn en zeezout over het chocolademengsel en zette mijn taartje in de oven. Drie kwartier later mocht ie er weer uit. En dit was ervan over toen de schoonouders huiswaarts keerden:

 

De ingrediënten voor één taart van met een doorsnede van 22 cm

  • 300 gram extra pure chocolade, met een zo hoog mogelijk percentage cacao (Ik gebruikte die met 99 procent)
  • 250 gram roomboter
  • 200 gram rietsuiker
  • 5 eieren
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 1 afgestreken eetlepel grove zeezout
  • 1 afgestreken eetlepel rozemarijn

De bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een grote pan met kokend water en hang er een schaal of mengkom in zodat het onderste deel van de kom net in het water hangt. Breek de chocola in stukjes en doe die in de kom. Snijd de (koude) boter in stukjes en voeg toe. Roer met een houten lepel net zolang tot de boter en de chocola gesmolten zijn. Doe daarna de suiker erbij en roer goed door. Haal de mengkom uit de pan en laat het chocolademengsel een paar minuten afkoelen.

Spatel er daarna al roerend een voor een de eieren en tot slot de bloem doorheen. Giet het mengsel in de bakvorm en strijk het met een spatel mooi glad. Strooi er met je hand wat zeezout en rozemarijn overheen en laat de taart 45 minuten garen in de oven.

Tip

Niet elke oven en taartvorm zijn hetzelfde. Het kan dus zijn dat jouw taart iets korter, of juist wat langer in de oven moet. Wil jouw taart voor je gevoel maar niet gaar worden? Dan heb je waarschijnlijk een smallere en hogere bakvorm. Laat de taart dan wat langer in de oven staan bij een iets lagere temperatuur (160 graden) en dek ‘m eventueel af met wat aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant verbrandt. Zet de oven in ieder geval niet hoger, want dan wordt de taart droog.