Zelf Wilders Worden

Verschenen in de eenmalige glossy Geert, oktober 2010

Hebt u het gevoel dat niemand naar u luistert? Dat uw woorden bij uw omstanders het ene oor in, en het andere oor uit gaan? Daar heeft Geert Wilders geen last van. Met de cursus Zelf Wilders Worden staat u in een wip bekend als ‘welbespraakt’ en ‘iemand die zegt waar op het staat’.

 

Les 1

Als u wilt dat anderen naar u luisteren, dan moet u natuurlijk iets te vertellen hebben. Zakt de moed u nu al in de schoenen? Nergens voor nodig. We beginnen rustig. Lees de volgende uitspraken één keer door:

“Ik vind dat als u op de VVD stemt, u hiermee indirect aangeeft dat u achter een coalitie met de PvdA staat”

“Als buitenlanders die in Nederland wonen niet willen werken, dan moeten ze zo snel mogelijk worden teruggestuurd naar het land van herkomst”

“De Nederlandse overheid geeft erg veel geld uit aan zaken die geen prioriteit hebben”

Doe nu uw ogen dicht en zeg de uitspraken letterlijk op. Nee, er is niets mis met uw geheugen: dit soort boodschappen blijft bij de meeste mensen niet goed hangen. Geert Wilders houdt ze dan ook liever kort:

“Een stem op Rutte, is een stem op Cohen”

“Werken of wegwezen”

“De Nederlandse overheid smijt met geld”

Wilt u de mensen ook graag iets vertellen? Houd het net als Wilders kort en bondig.

Les 2

U bent vast niet te stellig als u iets beweert. Stel dat u niet waar kunt maken wat u zegt. Daarom zou u nooit zeggen dat iets zo is: iets zou hooguit zo kunnen zijn, en u vindt of denkt dat ook alleen maar. Handig, zo’n slag om de arm, want zo kan niemand ooit beweren dat u iets hebt beweerd. Al denkt Wilders daar duidelijk anders over:

“Je kan intolerantie alleen met intolerantie beantwoorden, het is niet anders, vrienden. Dat is misschien niet prettig, niet politiek correct. Maar als je niet wilt dat je zelf wordt opgegeten, zal je toch de ander moeten opeten.”

Niks ‘ik vind dit of dat’ en ‘ik denk zus of zo’. Wilders benoemt de zaken gewoon zoals ze zijn. Volgens hem weliswaar, maar door ze zo stellig te beweren worden ze vanzelf waar.

Zeg nu zelf, had u er iets tegen in te brengen? Vind of denk dus niet langer, maar neem stelling.

Les 3

Nu u kort, bondig en zonder slag om de arm kunt zeggen wat u denkt, is het tijd voor het echte werk. Wilders kan namelijk nog veel meer. Overdrijven bijvoorbeeld. Je moet het maar durven, de islamisering vergelijken met de tsunami, en moslims die zich niet netjes gedragen onder de noemer terroristen scharen. Dat is voor nu misschien ook iets te hoog gegrepen. U kunt beginnen om net als Wilders alleen nog maar in superlatieven te spreken. Dan vindt u die geluidsoverlast ineens niet meer vervelend, maar afschuwelijk of een ramp, en benzine niet prijzig, maar peperduur. Zo vallen uw uitspraken zeker op tussen die van genuanceerde mensen. Met als resultaat dat u wél gehoord wordt. En ach, waarom niet, we geven er nog een paar weg:

  • niet beu, maar spuugzat
  • niet heel veel, maar miljoenen
  • niet hoog, maar megahoog
  • niet enigszins, maar totaal
  • niet soms, maar altijd
  • niet weinig, maar niets
  • niet een beetje, maar helemaal

Overdrijven een vak? Totaal niet! Zeg wat u te zeggen hebt vanaf nu in de overtreffende trap.

Les 4

Sla een willekeurig partijprogramma open en we moeten ‘onze kracht mobiliseren’, maar ook ‘mensen weer in beweging krijgen’ en ‘duurzamer handelen’. Dit trucje heet vaag taalgebruik. Politici zijn er dol op, want ze kunnen zo heel veel zeggen, en dat in heel weinig woorden. Gevolg: ze zeggen eigenlijk helemaal niets. Wilders gaat dan ook liever voor concreet:

“Het is van de zotte dat Henk en Ingrid voor Fatima en Mohammed betalen.”

Heet u toevallig Jan of Marjolein, dan weet u desondanks dat Wilders ook u bedoelt. En om nog meer tot de verbeelding spreken, praat Wilders graag in metaforen. Vrouwen met hoofddoekjes zijn ‘milieuvervuilers’, massa-immigratie was voor het kabinet-Balkenende een ‘olympische sport’ en de Antillen moeten volgens hem ‘op Marktplaats’. Kijk, dat is pas duidelijke taal.

Wilt u ook dat mensen snappen wat u zegt? Breng uw woorden dan net als Wilders tot leven met beeldspraak.

Les 5

U bent er bijna. Maar als u Wilders wilt worden, dan hebt u ook volgers nodig. En daarvoor zult u in hun huid moeten kruipen. Wat maakt hen boos? Waar maken zij zich druk over? Waar zijn zij bang voor? Benoem dat. Wilders doet dat ook:

“De overheid faalt op tal van terreinen. De kwaliteit van het onderwijs holt achteruit. Er zijn wachtlijsten in de zorg. De files worden steeds langer. De criminaliteit neemt toe. Woningen zijn onbetaalbaar. De spanningen tussen bevolkingsgroepen lopen op. Miljoenen mensen zitten thuis met een uitkering.”

En hij begrijpt tenminste wat ons allen wordt aangedaan:

“De belastingen moeten fors omlaag. De gemiddelde Nederlander betaalt gedurende zijn leven ongeveer 60 procent van zijn inkomen aan de overheid. Dat betekent dat we bijna de helft van het jaar voor de staat werken, en pas vanaf 15 juni ons geld zelf mogen houden.”

Wilt u ook anderhalf miljoen volgers? Word zelf een van hen.

Gefeliciteerd!

U hebt de cursus Zelf Wilders Worden met goed gevolg afgerond. U bent nu klaar om de straat op te gaan met uw verhaal. Dus: handen uit de mouwen, hoofd omhoog en schouders op. Net als Geert Wilders. Succes!