KASSA’s brietest

Verschenen in KASSA Magazine, oktober 2009

Het Kassa-kaaspanel – bestaande uit zes liefhebbers en kenners  ging er eens goed voor zitten en gaf zich over aan een heuse kaaskeuring.

‘De brie van de Aldi is het lekkerst en het goedkoopst’, mailde Marijke naar KASSA Magazine. ‘Doe mij maar de brie van de Lidl, de goedkoopste die er te krijgen is’, schreef de familie van Dulst. Laat de brie van de Aldi nu even duur zijn als die van de Lidl, en – toegegeven – de prijs is inderdaad mooi meegenomen. Maar zijn ze echt lekkerder dan bijvoorbeeld de welbekende Présidentbrie? We lieten vijf soorten roombrie blind testen door ons panel bestaande uit echte kaaskenners van Kaashuis Tromp in de Amsterdamse Utrechtsestraat en twee brieliefhebbers.

 

Ons testpanel

Jurre Beijneveld (24)

De Trompman met heel veel kaaservaring, want hij stond op zijn 14e al alleen in een kaaswinkel en dingt jaarlijks mee naar de hoofdprijs in het Frans Kaas Keur Concours. Een echte kenner dus. Want een kaas kan best een mooie uitstraling hebben, en uit zijn mond klinkt dat heel normaal.

Henk van Kol (47)

Hij is eigenaar van Tromp en doet al zo’n 20 jaar in kaas. Brie is niet echt zijn ding – al gaat er van alle bries volgens hem niets boven de (boeren)brie de Meaux die hij zelf verkoopt. Blijer maak je Henk met een lekkere roquefort of een goede bergkaas.

Jaap de Haan (62)

Het manusje-van-alles van Kaashuis Tromp. Hij in de VUT, maar hij vindt het kaasgebeuren gewoon te leuk om thuis te blijven zitten. Het liefst eet hij geitenkaas, maar de appeltaart van zijn vrouw kan hij ook niet weerstaan. En die was inderdaad overheerlijk.

Casper Lucas (20)

Kaasverkoper bij Tromp en filosofiestudent in spe. De meeste kaas vindt hij heerlijk en op zijn werk snoept hij dan ook graag de nodige stukjes weg. Kaas met een ammoniakachtige lucht, dat vindt hij maar niks. Daarom ruikt hij altijd eerst aan kaas voordat hij er een hap van neemt.

Youp Bierlaagh (60 ) en Thomas Bierlaagh (14)

Briefhebberij zit in de familie, want vader en zoon zijn er beiden dol op. Thomas heeft in zijn leven al veel brie geproefd op feestjes en vindt de smaak ‘gewoon lekker’. Youp is een echte fijnproever. De reden dat hij brie zo lekker vindt? ‘Om de verrassende en zachte smaak ervan’.

De test

Président 200 gram, € 2,04

Jurre: ‘Geen mooie uitstraling en de structuur is niet fijn; het is nog net geen karton. Echt een verjaardagsfeestjeskaas. Je ziet ‘m zo liggen tussen de plakjes leverworst.’

Henk: ‘Redelijke smaak, redelijk romig.’

Jaap: ‘Beetje kauwgomachtig. Wel zacht van smaak, maar niet scherp genoeg. Die moet nog even aanrijpen.’

Casper: ‘Niet opvallend. Hij ruikt niet echt ergens naar en heeft weinig smaak. Wel redelijk romig.’

Youp: ‘Echt zo’n fabrieksding. Te harde korst – dat hoort niet. Beetje vlakke smaak ook.’

Thomas: ‘Zachte brie met een te harde korst.’

Oordeel: zo/zo

 

Roi de Trefle (Aldi) 200 gram, € 0.79

Jurre: ‘Hij heeft een mooie flora op de korst en is iets rijper dan de eerste, maar hij heeft een zuurtje dat ik niet zo lekker vindt.’

Henk: ‘Niet zo heel lekker; hij is een beetje zuurfris.’

Jaap: ‘Lekkerder dan de eerste; deze heeft iets langer gerijpt en is iets pittiger.’

Casper: ‘veel lekkerder dan de eerste; smaakvoller, zouter en pittiger.’

Youp: ‘Een stuk beter dan nummer 1; pittiger en mooier van kleur.’

Thomas: ‘Lekker pittig en smooth.’

Oordeel: best aardig

 

AH Huismerk 200 gram, € 1,74

Jurre: ‘Kijk, je ziet de scheuren in de zuivel: deze is nog lang niet rijp. Dan is het lastig om de smaak te proeven. Hij is ook erg zout.’

Henk: ‘Heel zout, maar smeuïg.’

Jaap: ‘Hmm, deze is wat zachter en veel pittiger.’

Casper: ‘Wel lekker, maar niet lekkerder dan de tweede.’

Youp:  ‘Erg zout, dan hoort volgens mij niet. Hij is wel zacht; jammer die niet loopt.’

Thomas: ‘Ik weet niet wat het is, maar iets maakt ‘m voor mij minder aantrekkelijk.’

Oordeel: redelijk

 

Etoile d’or (Lidl) 200 gram, € 0.79

Jurre: ‘Niet zo lekker; de zuivel is een beetje droog.’

Henk: ‘Mooie, zachte romige brie met minder zout. Ja, deze is lekker.’

Jaap: ‘Neigt naar de derde, maar is ietsje milder.’

Casper: ‘Beetje dezelfde nasmaak als de eerste, maar wel lekker licht en fris.’

Youp: ‘Deze is een beetje vlak.’

Thomas: ‘Lekker zacht. Een milde brie.’

Oordeel: vrij aardig


Euroshopper 200 gram,  € 0.85

Jurre: ‘Deze is echt heel jong. Dat kun je zien: je breekt ‘m zo door midden. Rijpere brie is buigzaam. Deze kan nog wel lekker worden als ie langer rijpt.’

Henk: ‘Deze smaakt naar bordkarton. De zuivel is veel te droog.’

Jaap: ‘Geen smaak en wel erg hard.’

Casper: ‘Hij is wel lekker, als je van smeerkaas houdt.’

Youp: [trekt een vies gezicht] ‘Sponzig en flauw.’

Thomas: ‘Geen topbrie. Nee, deze kan ik niet beschrijven als goed.’

Oordeel: niet goed

 

Conclusie

Niet echt wat je noemt een consistent oordeel: de kwaliteit van roombrie blijkt afhankelijk van of je van milde, zuurfrisse of pittige kaas houdt. Maar die van de Aldi en de Lidl komen er voor brie met een milde smaak toch niet slecht vanaf. Beter dan hun duurdere varianten in ieder geval. Een voorzichtig plekje dus, in de goed-goedkoop Top 100 van KASSA Magazine.

 

Wist u dat…

… boerenbrie en roombrie twee heel verschillende dingen zijn? Daarom smaakt de boerenbrie die u bij de kaasboer meestal lekkerder dan die van de supermarkt. Als je van pittig houdt dan. Boerenbrie wordt namelijk gemaakt van rauwe melk en roombrie komt van gepasteuriseerde melk, uit een pak of fles.

Wist u dat…

… voorverpakte roombrie vrijwel altijd te jong is voor consumptie? Tip: laat de roombrie na aankoop nog een week doorrijpen in de koelkast (op ongeveer 8 graden) en laat hem een of twee dagen voordat u ‘m serveert op kamertemperatuur komen zodat de brie gaat ‘lopen’.