Koude oorlog op Jaap Edenbaan

Verschenen in het Parool, 13 juni 2009

De sfeer op de Jaap Edenbaan is om te snijden. De pachters moeten sinds dinsdag over het hek klimmen om naar hun werk te gaan: de directie heeft hun toegangspassen geblokkeerd.

Het vonnis in de rechtszaak die Stichting Jaap Eden IJscomplex aanspande tegen Jac Hoeve van de Skeeve Skaes over de beëindiging van zijn huurcontract wordt aanstaande dinsdag verwacht, maar de stichting voert de spanning nog een beetje op. Begin mei stuurde Ellis van der Weerden, directeur van de Jaap Edenbaan, alle ondernemers een brief waarin stond dat zij hun parkeerpassen, die tevens hun toegangspassen zijn, moesten inleveren.

Het bestuur stelt dat elke onderneming slechts vier parkeerplaatsen krijgt en dat deze alleen nog op vermelding van kenteken worden uitgegeven. Het aantal auto’s op de parkeerplaats moet volgens het bestuur worden teruggedrongen, omdat anders in geval van calamiteiten de toegang tot het terrein wordt belemmerd. Maar vier parkeerplaatsen is te weinig, omdat er altijd ongeveer acht medewerkers per onderneming tegelijk aan het werk zijn. Dat lieten de ondernemers van schaatsschool Duosport en restaurant de Skeeve Skaes weten in hun reactie op deze brief.

Daar gaf van der Weerden geen gehoor aan. Integendeel. Sinds afgelopen dinsdag kunnen de ondernemers en hun personeel het terrein niet meer betreden met hun toegangspassen, omdat de directie deze heeft geblokkeerd. Jac Hoeve, eigenaar van de Skeeve Skaes: “Tijdens de reguliere openingstijden kunnen we wel naar binnen, maar buiten deze tijden om zijn er ook altijd mensen op het terrein aanwezig. Die moeten dus over het hek klimmen als ze het terrein op en af willen.”

Arent van Wassenaer, advocaat van de Skeeve Skaes, ziet het nut niet in van deze actie. Van Wassenaer: “Er is wildgroei ontstaan op de parkeerplaats, dus ik snap best dat ze het aantal parkeerplaatsen terug willen brengen. Maar dat doe je in overleg.”

Van der Weerden heeft overleg tot nu toe echter afgewezen. Van Wassenaer: “In de correspondentie laat zij weten dat het bestuur het recht heeft om zelf te beslissen over het parkeerbeleid. Als de ondernemers gewoon vier kentekens doorgeven, is het probleem volgens haar opgelost.”

Hoeve vindt ook het calamiteitenargument dat de directie aanvoert om het aantal parkeerplaatsen terug te dringen misplaatst. Hoeve: “Nu onze passen geblokkeerd zijn, kunnen wij als er alarm geslagen wordt, de brandweer of de ambulance niet binnen laten. Een heel onveilige beslissing dus.”

Van Wassenaer bereidt momenteel een kort geding voor om Van Der Weerden zo ver te krijgen de passen te deblokkeren.